top of page
  • Writer's pictureVei-visern

Rekordmange dropper manuelt gir

Updated: Feb 27, 2023

Inntoget av elbiler setter spor: Aldri tidligere har så mange nordmenn valgt å ta førerkort for kun automatgir.

(Elbil24): Tidligere var det nærmest obligatorisk å velge manuelt gir når man tok førerkortet, men tidene forandrer seg. I mars 2022 skrev Elbil24 om at to av fem som tar lappen, velger automatgir fremfor manuelt.


Et knapt år senere har andelen økt ytterligere. Tall fra Statens vegvesen viser at det i 2022 var hele 51 prosent som valgte å lappen med automatgir.


Tilbake i 2018 var det kun 18 prosent som valgte automatgir. Året før var det enda færre.

- I 2017 var det kun 13 prosent. Det økte antallet kan antagelig i stor grad tilskrives økende antall elbiler i Norge, sier fungerende avdelingsdirektør Heidi-Kristin Herbst i vegvesenet.


- Velg automat

Norges Trafikkskoleforbund ønsker utviklingen velkommen. De viser til antallet utslippsfrie kjøretøy i trafikkskolebransjen stiger i takt med antallet som ønsker oppkjøring med automatgir.


Stadig flere trafikkskoler benytter elbiler i opplæringen, og de har som kjent ikke gir. Derfor oppfordrer også Norges Trafikkskoleforbund førerkortkandidater til å velge automat.

- Om du vet du mest sannsynlig skal kjøre en bil med automatgir, velg automat også på trafikkskolen. Framtida er utslippsfri og automatisk, og utviklingen går raskt. Det er ingen grunn til å lære seg å kjøre bil med gammel teknologi, sier administrerende direktør Rolf Gregersen i Norges Trafikkskoleforbund.


Elbilenes inntog


Blant nye trafikkskolebiler i 2022, var det hele 79 prosent elbiler, mot kun 46,6 prosent i 2021. Økningen har vært veldig god, viser tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV).


- De utslippsfrie kjøretøyene har for alvor inntatt trafikkskolebransjen. Vi er på god vei til å nå 2025-målet, om at alle nybiler skal være utslippsfrie, sier Gregersen.

PS! De som fortsatt tar lappen for biler med manuelt gir, kan også kjøre biler med automatgir, men ikke vice versa.11 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page